Martin Alonso Etayo

Een man met idealen, Martin Andrés Alonso Etayo. Ze stralen van hem af. Ook van zijn -hij houdt het leven simpel- énige wijn: de rioja Viña Ilusión.... Wijn die optimistisch stemt.

Zijn droom die werkelijkheid werd

Zijn droom, zijn illusie die nu na bijna 20 jaar werkelijkheid begint te worden: van zijn omgeving, zijn dorp Navarrsotillo één grote, evenwichtige biotoop te maken. En een biologische wijn te produceren die niet alleen bij iedereen in de smaak valt, maar ook qua prijs in elk huishoudbudget zijn plaats kan vinden. Inmiddels zijn amandelen en olijven telende buren ook biologisch gaan werken, is het landschap weer afwisselend geworden, leeft de bodem, lopen er schapen tussen de ranken en zijn de mensen gelukkig en minder gestrest.
Hij gaat eclectisch te werk, gedachtegoed  van Masanobu Fukuoka (Permacultuur, waarbij nadruk op natuurlijke ecosysteem) en Steiner (biodynamie) komen hier samen. Duurzaamheidsidee komt verder tot uiting door gebruik van zonnecollectoren en recycling van het in kelder gebruikte water bijvoorbeeld. Martin gebruikt slechts 500 gram koper/hectare/jaar. Oogst heeft -uiteraard handmatig- eerst half, vaak zelfs eind oktober- plaats.
Wijngaarden liggen op 600-750 m hoogte op de hellingen van de Isasa gebergte, mijlen verwijderd van alle grote bekende bodega's. Doet wat denken aan de Nevada woestijn.
Ook met zijn wijn gaat het goed: als warme broodjes gaan de flessen over de hele wereld, Japan, Canada, Italië, Scandinavië, Los Angeles, New York en naar: Baarn...