Azienda Agricola Casavecchia alla Piazza

De azienda van de uit Napoli afkomstige agronomisch ingenieur Gabriele Buondonno bevindt zich in Castellina, aan de zuidwest kant van de Chiantiheuvels tussen Florence en Sienna. Zeg maar het hart van de classico-zone. Het omvat 19 ha, waarvan slechts 7 voor de wijnbouw. Bewust zijn de percelen klein gehouden en afgewisseld met olijfbomen en struikgewas.

De grond bevat naast kalk en klei ook leisteen, hetgeen de wijnen kleur, rondeur en stevige tannines verleent. Er wordt sinds 1989 biologisch gewerkt. De rendementen worden beperkt tot 35 à 40 hl/ha, de pluk geschiedt met de hand en in kleine mandjes om de druiven intact te laten. Alleen de beste druiven worden gebruikt voor de chianti classico, de rest wordt vrijwillig gedeclasseerd. Deze krijgt acht maanden lagering op (geen nieuw) hout. Zwavel wordt alleen in minieme hoeveelheid toegevoegd vlak voor de ongefilterde botteling. In grote jaren zoals 1997, 2001 en, 2006 wordt ook een chianti classico riserva geproduceerd van een single vineyard (Sicelle), een rijke wijn met een forse houttoets. In andere jaren worden de 100% sangiovese-druiven van deze cru gevoegd bij die van de ‘gewone’ chianti classico.