Monte dei Roari

Als Alessia Bertaiola in 2007 haar man Stefano komt helpen op het domein, laat ze er een frisse wind doorwaaien. Haar ervaring in landbouwindustrie (kwaliteitscontrole bij grote merken), heeft haar bewust gemaakt van de noodzaak om natuurlijk te werken. Eerst wordt bodemleven en zo de vruchtbaarheid hersteld door het zaaien van groen tussen de ranken. Sommige wijngaarden zijn zo levenloos dat ze worden gerooid en pas na vijf jaar weer beplant…

Nu zijn er in totaal 10 hectare wijngaarden, verdeeld over talloze kleine percelen, geplant. Voor de ontwikkeling van biodiversiteit en balans in de wijngaard zijn de percelen omzoomd door bos.De bodem bestaat uit morenische ondergrond met een toplaag van kalkoudende klei die hier en daar ijzerhoudend is. De aangeplante druivenrassen zijn typerend voor de streek: trebbiano, garganega, tocai, malvasia, pinot grigio, corvina, molinara, rondinella, rosanella en fernanda (een locale variant van de cortese) aangevuld met muscat, cabernet sauvignon en merlot. De witte druiven staan op de door kalk gedomineerde bodems, de rode daar waar ijzer aanwezig is.

De druiven worden handmatig geplukt en vergist in roestvrijstaal, cement en aardewerk. De cementen cuves zijn ovaal van vorm wat zorgt voor een natuurlijke beweging van het bezinksel (de lie of feccia) door de wijn. De frizzante naturale wordt op aardenwerken amfora’s gemaakt. Het is de bedoeling het roestvrijstaal in de toekomst alleen te gebruiken om de wijn te laten rusten voor botteling. De vinificatie en rijping zou dan alleen op cement en terracotta plaatsvinden. Er wordt uitsluitend met druifeigen gist gewerkt, er wordt niets aan de wijn toegevoegd behalve een klein beetje sulfiet voor botteling.

Het resultaat: uitermate drinkbare wijnen, die ondanks hun bescheiden komaf ook bij de verwende wijnliefhebber in de smaak vallen.

Bron: Vinoblesse (importeur).

Geen producten gevonden...