Domaines Chermette

Fabelachtig wat Martine en oenoloog Pierre-Marie Chermette op hun Domaines Chermette (vroeger Vissoux) maken. Het zijn ambassadeurs van de ware Beaujolais: wijnen op het fruit, op het leven... Kwestie van risico durven te nemen en pas te plukken als de druiven echt rijp zijn. Een ander idee van beaujolais... Beaujolaissimo!

Historie

Pierre-Marie Chermette (1960), zoon van wijnboer Maurice Chermette en wijnboerendochter Eugénie Vissoux, neemt al op 22-jarige leeftijd het domein van zijn ouders over, studeert niet veel later af in de oenologie (Dijon) en trouwt met Martine Chanu, die net klaar is met haar studie commercieel Engels. In 1986 maken ze naam met hun niet gechaptaliseerde Beaujolais Primeur, de cuvée Vieilles Vignes. Pers en tout Paris, met name de wijnbars daar, omarmen deze nieuwe (in feite oude, vergeten!) kijk op Beaujolais. Vanaf 1994 wordt het domein uitgebreid met eerst wat stukjes Fleurie, vervolgens Moulin-à-Vent en later ook Brouilly. Sinds 2005 wordt ook een frisse, uitermate drinkbare Beaujolais Blanc gemaakt.

Oogst

De Chermettes huren tijdens de oogst een koelwagen om de druiven (in mandjes) van de ver van het domein gelegen cru’s onder stikstofdruk naar de kelder te vervoeren. De druiven blijven intact, zwaveling kan achterwege blijven. Kostbaar, het resultaat is er naar. Kwaliteitspolitiek die zijn vruchten afwerpt… Dit zijn Beaujolais met een en al fruit, puur natuur (niet gechaptaliseerd, eigen gisten), vrijwel zonder zwavel, lichtverteerbaar, drinkbaarheidsfactor 10. Beaujolaissimo!
Bij de mooie oogst 2009 kwam zelfs de Franse televisie langs... Na 2009 volgden klassiek 2010, goed 2011, zozo 2012, bewaarjaar (dankzij zuren) 2013 en –naar verluidt fantastisch– 2014, soort van 2009, maar energieker. Importeur Vinoblesse werkt al sinds 1995 met Vissoux, indertijd had niemand er ooit van gehoord, dat is nu anders, zie onder...

De pers over

Alle mogelijke Franse wijngidsen en –tijdschriften schrijven over Domaines Chermette, zoals Revue du Vin de France, Cuisine et Vins de France, Gault/Millau, Guide Bettane, Elle, Le Point, Cuisine et Terroir, Le Figaro, Le Monde... Verder: The Wine Advocate, The Wine Spectator.

Geen producten gevonden...